Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

4 Şubat 2017 Cumartesi

Karaciğer Büyümesi Nasıl Anlaşılır ? Nasıl Önlem Alınır ?


Karaciğer Büyümesine Nasıl Önlem Alınır ?


 Karaciğer Büyümesi Nasıl Anlaşılır ? Nasıl Önlem Alınır ?

Karaciğerin normal büyüklüğü dışında bir büyüklüğe ulaşması ile oluşan probleme karaciğer büyümesi yani “Hepatomegali” denmektedir. Yalnız başına bir hastalık olarak değerlendirimeyen bu durum kalp yetmezliği, karaciğer mikroplanması ve kanser gibi hastalıkların belirtisi olarak da görüldüğünden dolayı bu duruma etki eden nedenin tespiti ve tedavisi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Büyümeye ve genişlemeye sebep olan hastalık tedavi edilmediği sürece büyümenin/genişleme durdurulamayacaktır.

Karaciğer Büyümesi Neden Olur?


Karaciğer büyümesi sorununa etki edebilecek pek çok durum söz konusudur. Bu hastalığın nedenleri;

    * Siroz,
    * Karaciğer hemanjiomu,
    * Hepatit A, B ve C virüsü olmak üzere, hepatit'in bütün hastalıkları,
    * Karaciğer yağlanması hastalığının ta kendisi,
    * Anormal protein birikimiyle meydana gelen karaciğer hastalıkları,
    * Karaciğer apseleri,
    * Karaciğerde sıvı dolu ceplerin oluşması yani karaciğer kistleri,
    * Hemanjiom ile adenom dahil, iyi huylu karaciğer tümörleri,
    * Safra kesesi yada safra kanallarının dolması,
    * Toksik hepatit.

Kanserler;


    * Karaciğerde başlayıp, vücuda yayılan türde kanser,
    * Lösemi,
    * Lenfoma.

Kalp ve damar problemleri ;


    * Karaciğer drenajlarının blokajı yani Budd-Chiari sendromu,
    * Kalp'in yetmezliği,
    * Kalbi etraflıca saran doku'nun iltihabı yani perikardit.

 Karaciğer Büyümesi Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?


     - Eğer bir karaciğer hastalığınız var ise, karaciğer büyümesi/genişlemesi yaşama olasılığınız daha fazladır. Karaciğerin olağan büyüklüğünü aşmasına sebep olan unsurlar arasında;

     - Aşırı alkollü içecek kullanımı; Genellikle alkollü içecek tüketiminin fazla olması ile alkolik olma durumları, karaciğer için oldukça zararlıdır.

     - Fazla yağlanma; Karaciğer yağlanması, bu problemin oluşmasına etki edecek unsurlar arasında yer alır.

     - Yüksek oranda ilaç ve vitamin takviyeleri; Tavsiye edilen miktarlardan fazla alınan ilaç ile vitaminler, karaciğer hasarı tehlikesini arttırabilir.

     - Bitkisel takviyeler; Karayılan, "ma huang" yani fedra bitkisi ile ökse otu da dahil olmak üzere bir takım bitkisel takviyeler, karaciğer hasarı tehlikesini artırabilir.

     - Enfeksiyonlar; Karaciğerimize bulaşan enfeksiyonlar, bulaşıcı olan hastalıklar ve sıtma gibi ateşli hastalıklar, karaciğer hasarı tehlikesini son derece artırabilir.

     - Hepatit virüsleri; Hepatit A, B ile C, karaciğer hasarına ve dolayısı ile karaciğer hastalıklarına sebep olabilir.


     - Kötü beslenme alışkanlıkları; Aşırı kilolu, fazla yağlı olmak ve sağlıksız gıdalar yemek, karaciğer hastalığı tehlikesini artırmaktadır.

Karaciğer Büyümesi Testler ve Tanı;


     Fiziki muayene; Hekiminiz, her hangi bir probleminiz sebebi ile karın bölgenizi incelerken, karnınızın büyüdüğünü/genişlediğini, karaciğerinizde bir anormallik olduğunu gözlemleyebilir/sezebilir ve sizden belli başlı bir takım testler isteyerek, karaciğer büyümesi/genişlemesi teşhisi/tanısı koymaya çalışabilir.

     Kan testleri; Karaciğer enzim seviyelerini belirlemek için bir kan örneği alınır ve test edilir. Bu karaciğer sağlığı hakkında size ip uçları verebilir. Kan testleri ayrıca hepatit virüsleri gibi, karaciğer büyümesine/genişlemesine sebep olan virüsleri tespit edebilmekte bize yardımcı da olur.

     Görüntüleme testleri; Görüntüleme testleri arasında, bilgisayarlı tomografi yani BT taraması, ultrason yada manyetik rezonans görüntüleme yani MRG yöntemleri sayılabilmektedir..

     Karaciğer biyopsisi; Karaciğerden test etmek için, doku örnekleri çıkartılır. Hekiminiz, laboratuvar testlerinde kullanmak için, karaciğer doku örneği için sizden biyopsi isteyebilir.


Karaciğer Büyümesi ve Hastalıklarını Önleme;


     Sağlıklı bir diyet; Meyve, sebze ve tam tahıllarla dolu bir diyet seçiniz.

     Alkollü içeceklerden uzak durun; Alkollü içecek içmemeye çalışın. Bol su içmeniz, karaciğer sağlığınız için çok ama çok daha sağlıklı olacaktır.

     İlaç ve vitaminleri seviyesinde alın, gerekmedikçe almayın; İlaçlar ve vitaminler, hatta besin takviyeleri bile alırken, tavsiye edilen miktarlarla kendinizi sınırlayın.

     Kimyasallardan kesinlikle uzak durun;  Genellikle yazları, sinek ve böcekler için, sadece iyi havalandırılan yerlerde aerosol temizleyiciler ve kimyasallar kullanın. Buna ek olarak da, eldiven ile uzun kollu bir şeyler giyinin ve bir maske takınız.

     Sağlıklı bir kiloyu koruyunuz; kilonuzu ideal ise, onu koruyunuz. Eğer kilo vermek istiyor iseniz, her gün düzenli egzersizler yapınız. Kilo vermenin sağlıklı yolları hakkında hekiminize danışınız.

     Sigarayı bırakınız; Eğer sigara içiyor iseniz, bırakınız. Sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınınız.

     Alternatif tıp tedavilerine dikkat ediniz;  Bir takım bitkisel tedaviler, karaciğere hasar ve zarar verebilir. Genellikle Kara yılan, huang ma, chaparral, kara kafes, germander, kırlangıç otu, kava, ökse otu, yarpuz, takke ile kedi otu dahil olmak üzere bir takım otlar, karaciğer için zararlı ve hasar verici olabilir. ***

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.