Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

4 Mart 2018 Pazar

* * * Karaciğerin Görevleri Nelerdir ? * * *

Karaciğerin görevleri
Karaciğer vücudun en gerekli organlarından bir tanesidir. Sağ tarafta kaburganın altında bulunur. Kaburga ya bağlı olan safra tünelleri ince bağırsaklara bağlanır. Vücuttaki en yüklü organımızdır ve sağlıklı bir yaşam için düzgün bir şekilde çalışması çok önem arz etmektedir.
 Karaciğer kan ile besinlerin birbirinden ayrıştırmasını sağlar. Farklı hormonların çalışmasını  ona borçlu olduğumuz için  vücudumuza giren bütün zehirleri emerek ve etkisiz hale getirerek, arındırır. Sünger tipi bir yapıya sahiptir ve damarlarda ki kanın yaklaşık 900 gram’ını emerek çalışmaktadır. Karaciğerde bulunan kılcal damarlar, vücutta ki bir başka kılcal damarlar ile aynı değildirler.  Damardan akan kanın daha rahat emilebilmesi için geçirgen yapıdadırlar. Karaciğerin içinde bulunan "hepatosit" hücreleri ise, karaciğerin çalışmasını sağlayan asıl hücrelerdir. Kimyasal bütün ayrıştırma ve saklama işlemlerini bu hücreler yapmaktadırlar. Saklanan bu cisimler istenildiğinde karaciğer saklama hücresinden vücuda verilmektedir.

Karaciğerin görevleri
Günde yaklaşık olarak 1.5 kilogram düzeyinde safra üretirler. Vücudumuzda yağ, protein ve şekeri dengelerler. Kan yapımı için saklama yaparlar. Isıyı ayarlar ve su üretirler. Kan şekerini düzenlerler. Kan pıhtılaşmasını sağlayan "protrombin" dene maddeyi üretirler. Yaşlanmış olan alyuvarları parçalarlar ve kan üretimini desteklemektedirler. Kan içinde bulunan "glikozu" "glikojen" haline dönüştürüp saklarlar. "Lenf yapımını" sağlar ve "antikor" üretirler. Aşırı salgılanan "hormonların" oluşmasını önlerler. Karaciğer bu görevlerden bir tanesini bile yapmaz ise farklı hastalıklar meydana gelmeye başlar. Safra kesesinde taş, karaciğer mikroplanmaları, karaciğer yetmezliği veya siroz bunlara bir örnektir.
Karaciğerin görevleri nelerdir maddeler halinde

- Vücudun ısısını dengelemek ile görevlidirler.
- Vücutta barınan zehirli maddeleri ve toksinleri vücuttan atılmasına ile yok olmasına yardımcı olurlar.
- Saklama görevleri vardır kan içinde bulunan fazla glikozu glikojene dönüştürür ve saklarlar. Saklanan glikojen daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Ayrıca bazı vitaminlerde vücut içinde karaciğerde saklanarak depolanır.
- Alyuvarın yıkımında rol alırlar yaşlı olan alyuvar hücrelerini yıkarlar Ayrıca bu yıkım sonrası oluşan hemoglobin ile safra üretimini gerçekleştirirler kanın pıhtılaşmasını gerçekleştiren cisim üretimini sağlarlar.
- Safra ile vücuttaki atıkların atılmasını sağlarlar.
- Enfeksiyonlara karşı vücut bağışıklıklarını sağlarlar.
- Protein ve kolesterol sentezinde görev alırlar.
- Kanda bulunan alkol ile ilaç ve toksin maddelerden arınmalarını sağlarlar.
- Günlük olarak 1 litre kadar safra salgılamak ile görevlendirilir ve safra salgısı karaciğerden sonra safra kesesi ile oradan da ince bağırsağa doğru yol alırlar. Safra salgısı vücutta yağ sindirimine yardımcı olmakta ve vücutta asit oranını düşürmektedir. Ayruca ortamı bazik yaparlar.
 Karaciğere zarar veren maddeler
Karaciğere en çok zararı alkol verir. Alkolü emmek için ve kandan uzaklaştırmak için kapasitesinin üstünde çalışmak zorunda kalır. Sigara kullanmak, un, şeker veya tuz ağırlıklı beslenmek; gıda boyaları, gıda katkıları, soslar, çay, kahve veya kolalı içecekler : zirai kullanılan pestistler, sıcak tüketilen gıdalar, bitki çaylarının fazla kullanılması, ayda 1.5-2 kilogram.’dan fazla kilo verdiren diyetler, reçetesiz kullanılan ilaçlar ile antibiyotik kullanımı bunlar hep karaciğere zarar verir. Kullandığınız kötü imal edilmiş makyaj malzemeleri, saç boyaları ve deodorantlar da bunlara dahildir. Metabolizmanıza giren bütün toksinler karaciğere zarar vermektedirler.
Karaciğer hastalıklarının belirtileri
Karaciğer ile alakalı rahatsızlık yaşayan bireylerde ortak belirtiler şunlardır : Hastada sağ bölgede ağrı, bağırsaklarda gaz şikayetleri, karnın şişmesi, deri de kaşınmalar, ellerde ve yüzde çil vb. dökülmeler, cilt rengi veya göz akında sararmalar, hazımsızlıklar, çarpıntılar ile halsizlik oluşumu. Gereğinden fazla idrara çıkma, el ve ayaklarda aşırı şişme, baldırda ağrılanmalar oluşur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.