Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

19 Şubat 2017 Pazar

Karaciğer Düşmanı Besinler Nelerdir?

 
Karaciğer Düşmanı Gıdalar

 Karaciğer Düşmanı Besinler Nelerdir?


Karaciğer sağlığına yararlı olan besinler olduğu gibi karaciğer sağlını olumsuz yönde etkileyen gıdalarda vardır. Bu gıdaların en başına alkolü koyabiliriz. Sağlıklı bir karaciğerinizin olmasını istiyor iseniz gün 2 bardaktan fazla alkol tüketmemelisiniz. Eğer karaciğer yönünden bir hastalığınız bulunuyor ise alkolden kesinlikle uzak durmalısınız. Bununla beraber karaciğer hastalığı olan bireylerin A vitamini alımlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Normal seviyelerde alınan A vitaminin bir yan etkisi olacağını sanmıyorum ama, gereğinden fazla dozda almak karaciğer yapısında bulunan hücrelerin bozulmalara sebep olabilmektedir. Yağlı süt, yumurta ve havuç vb. gıdalar yüksek oranlarda A vitamini bulundurduğundan dolayı bu tür besinleri tüketirken çok dikkat etmelisiniz.

Karaciğerde oluşabilecek sorunları engelleyebilmek için doymuş yağ içeren gıdaların tüketimini azaltmak gerebilir. Özellikle kızartılmış besinler yani patates kızartması vs. margarin ve kırmızı et gereğinden fazla seviyede doymuş yağ içerdiğinden dolayı karaciğere faydası değil, zararı dokunur, ve hatta kalp damar hastalıklarına sebep olabilir. Yağlı kırmızı et yerine, mümkün ise beyaz et grubuna dahil olan tavuk, hindi, balık vs. tüketilmesi daha uygun olur. Yaptığınız yemeklerde doymuş yağ yerine zeytin yağı kullanırsanız karaciğerinizi daha sağlıklı  bir şekilde korumuş olursunuz. Kahvaltıda ; yumurta yer iken fazla kolestrol sorununu engelleyebilmek ve vücudumuzda aşırı yağ birikmemesini sağlamak adına sarı bölümlerini yemeyebilirsiniz.

Farklı karaciğer hastalıkları, karaciğerin özelliği olan "protein sentezini" gerçekleştirmesini önleyerek damarlar üzerinden vücut içerisine sıvı kaçmasına sebep olabileceğinden dolayı, diğer hücrelerde sıvının birikmesine neden olabilir. Bu tür hastalıklarla beraber fazla tuz tüketimi vücudumuzda zaman içerisinde biriken suların ödem noktasına gelmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden mümkün ise iyot alımı az düzeyde tutularak, meydana gelebilecek ödemlere engel olunulabilir. Dışarıdan alınan şarküteri ürünleri yani işlenmiş olan et grupları, hazır olan çorbalar ve konserve edilmiş besinler sodyum, iyot bakımından oldukça zengindirler. Bu sebepten dolayı bu tarz gıdaları tüketirken hassasiyet göstermemiz gerekebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.