Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

24 Şubat 2018 Cumartesi

****Karaciğer Büyümesi (Hepatomegali) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi ****

Karaciğer Büyümesi Neden Olur
Kara ciğer büyümesi tıp dilinde "Hepatomegali" olarak tanımlanır. Kara ciğerin normal büyüklüğü dışındaki sınırlara ulaşması problemidir.Yetişkin bir insanda normal kara ciğer büyüklüğü hemen hemen ortalama bir futbol topu büyüklüğündedir. Fakat ara sıra bazı unsurlardan dolayı kara ciğer normal büyüklüğü dışına ulaşır. Kara ciğer büyümesi bir başına olan bir hastalık değildir. Fakat kalp yetmezliği, karaciğer iltihaplanması ve kanser gibi sorunların belirtisi olarak ortaya çıkar.Kara ciğer büyümesini önlemek için kara ciğer büyümesine etki eden hastalığın tespiti ve tedavisi çok ama çok önemlidir. Etken hastalık tedavi edilmedikçe kara ciğer büyümesi önlenemez.
Karaciğer Hastalıkları
Kara ciğer büyümesi özellikle belirti göstermez. Hasta kişiler genellikle etken hastalık belirtileri sebebi ile gözetim altına alınırlar. Ve bu süreçte yapılan araştırmalar sonucunda kara ciğer büyümesi meydana gelir.
Başka bir rahatsızlık belirtisi de hissedilmez ise hasta da kara ciğer büyümesine bağlı olarak sarılık hastalığı gözlemlenebilir. Karnın sağ üst tarafında hissedilen ağrı da kara ciğer büyümesine belirti olabilir.Kara ciğer büyümesine etki eden unsurları şöyle sıralayabiliriz. Bireyin aşırı alkollü içecek tüketmesi, kara ciğerler de büyüme yapabilir. Kara ciğerler de fazla yağlanma unsuru, kara ciğer'i yağlandıracak besin düzenine sahip olması kara ciğer büyümesine etmendir.

Karaciğer Büyümesi Bitkisel Tedavisi
Şeker hastaları ve fazla kilolu insanlarda bu tehlike daha ön plandadır. Hepatit hastalıkları kara ciğer büyümesinde çok önemli bir etmendir. Hepatit A,B ve C tipleri kara ciğerler de mikroplanmalara ve dolayısı ile kara ciğer büyümesine zemin hazırlarlar.Hastalarda görülen kalp yetersizliği problemleri de kara ciğer büyümesini tetiklemektedir. Çünkü pompalanan kan bir zaman sonra kara ciğerler de toplanmaya sebep olur ve mikroplanmalar oluşur. Bireyin vücudunda fazla demir kaynağı olması da kara ciğer büyümesi etmenidir. Vücutta biriken aşırı demir karaciğer, kalp, dalak ve pankreasa fazla baskı yapar ve bu organların normal düzenlerini tahribata uğratır.
Karaciğer Büyümesi Tedavi
Kanser gibi "ur" sahibi rahatsızlıklarda kara ciğer büyümesine sebeptir. Genellikle "lösemi" hastalığında yaşanan kan hücrelerinin düzensiz çoğalması kara ciğeri etkileyerek büyümesine veya mikroplanmasına neden olur. Lösemi hastalarında karaciğer büyümesi yanında, dalakta da büyüme gözlemlenir. Büyüyen kara ciğer muayeneler ve ultrasonlar sonucunda kolaylıkla tespit edilirler. Kara ciğerin sertliği ve yüzeysel biçimleri bu muayenelerde çok önem taşımaktadır. Bu sebeple ultrason yöntemleri daha iyi sonuç verirler.Bireylerin kara ciğerlerini korumak için en başta alkol kullanımını azaltmaları, hatta ve hatta sıfırlamaları gerekmektedir. Alkol kullanımı yanında sigara kullanımı da sonlandırılmalıdır.
Karaciğer Kanseri Belirtileri
Çevre kirliliğine kesinlikle maruz kalınmamalıdır. Fazla yağlı besinlerden mutlaka uzak durulmalıdır. Genellikle kırmızı et tüketimi bilinçli yapılmalıdır. Gıdalar da bitkisel yağ kullanımına dikkat edilmelidir. İlaç kullanımı her zaman hekim kontrolünde yapılmadır. Bazı bilinçsiz tüketilen ilaçlar yada aynı anda kullanılan ilaçlar birleştiği zaman direk olarak kara ciğeri tahrip etmektedirler. Zehirli kimyasal maddeler ile temas kesinlikle edilmemelidir. Böylesi bir uğraş içinde olan bireylerinde solunum yollarını koruyucu önlemler alması gerekmektedir.
Fazla kilo alımından uzak durmalısınız ve her zaman kilonuzu sabit düzende korumaya çalışmalısınız. Fazla kiloya sahipseniz mutlaka ama mutlaka fazla kilolardan kurtulmalısınız. Sadece kara ciğer büyümesi için değil, diğer organlarımızın da işlevselliğinin korumak adına düzenli olarak sağlık taramalarından geçmek her türlü hastalık için koruyucu önlem niteliği taşımaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.