Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

17 Şubat 2017 Cuma

Karaciğer Rahatsızlıkları Nelerdir?

 
Karaciğer Rahatsızlıkları Nelerdir?

Karaciğer Rahatsızlıkları Nelerdir?


Hepatit


2 tip Hepatit vardır bunlar :
"Akut hepatit" - yeni Hepatit başlangıcı demektir
"Kronik hepatit" - Hepatit sorununun 6 aydan daha fazla bir süredir var olduğunun göstergesidir.

Akut hepatit nedir ?

"Akut hepatit", kara ciğer hücresinin zararına ve tahribine sebep olan kara ciğer enflamasyonudur. Akut hepatit oldukça yaygın bir hastalık türüdür: Gelişmiş ülkelerde her yıl dört bin kişiden birinde akut hepatit oluşurken, bu sayı gelişmekte olan ülkelerde beş kat daha fazla olabilir.

Akut hepatit Nedenleri ?

Akut hepatitin yaygın sebepleri şunlardır:
        Virüs enfeksiyonu kapma
        İlaç dozunu fazla kaçırma
        Kimyasal maddelere maruz kalmak yani kuru temizlik kimyasalları ve bazı yabani mantarlara

Semptomlar

"Akut hepatit" özellikle grip benzeri semptomlarla başlar. "Akut hepatitin" en belirgin semptomları aşağıdaki yazımızda verilmektedir. Bununla beraber, her kişi sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, ateş, sağ üst karın bölgesinde hassasiyet, kas ağrısı, eklem ağrısı ve ciltte kaşıntılı kızarık ürtiker gibi vs farklı farklı semptomlar yaşayabilmektedir

"Akut hepatit semptomları"  öbür hastalıklara yada tıbbi problemlere benzeyebilir. Doğru zamanda teşhis için bir doktora başvurulmalıdır.

Tanı

Tam tıbbi geçmiş ve tıbbi tetkiklerin ile birlikte, akut hepatitin tanı prosedürleri aşağıdaki yazılanları içerir;

        Virüs saptamaya yönelik "spesifik" laboratuar testlerini,
        Kara ciğer fonksiyonu testlerini.

Tedavisi

"Akut hepatit tedavisi" ; hastalığın nedeni, şiddeti, sağlık durumumuz ve kara ciğer hastalığına dair bir tıbbi öykü varlığına dayanarak doktorumuz tarafından belirlenecektir.

Çoğunlukla, birçok kişi tedavi olmadan iyileşir. Şiddetli akut hepatit hastanede kalmayı da gerektirebilir. "Akut viral" hepatit geçirmiş olan şahıslar, Hepatit B veya C enfeksiyonu durumunda rahatsızlığın kronik taşıyıcıları haline gelebilir.

Kronik hepatit nedir?

Kara ciğer daha fazla zarar ve enflamasyon taşımaya devam ettiğinden bazı bireyler akut hepatiti tamamen atlatamaz ve kronik hepatit geliştirebilir. Semptomların 6 aydan fazla sürmesi durumunda, hepatit kronik kabul edilmektedir. Kronik hepatit yıllarca gibi uzun vade de sürebilir.

Farklı kronik hepatit biçimleri

        Alkole bağlı kronik hepatit yani yoğun alkol kullanımından kaynaklanan sürekli kara ciğer zararı.
        Kronik aktif hepatit yani kara ciğer hücrelerinin "siroz"a sebep olabilecek nitelikteki agresif enflamasyonu
        Kronik persistan hepatit yani karaciğerin, özellikle "siroz"a sebebiyet veren daha hafif kronik enflamasyonu.

Nedenleri !

Bazı virüsler ve ilaçlar,  bazı insanlar da kronik hepatite yol açarken, bir takım insanlarda açmayabilir.

Yaygın nedenler şunlardır:

        Viral hepatit
        Yoğun alkol tüketimi
        Otoimmün bozukluk yani vücudun kendi dokularına saldırması
        Tuberkuloz için olanlar başta olmak üzere bir takım ilaçlara reaksiyon.
        Metabolik bozukluklar yani Hemokromatoz yada Wilson Hastalığı vb.

 
Semptomlar

Kronik hepatit semptomları özellikle hafiftir. Kara ciğer hasar görmesi devam etse de, progresyonu genellikle yavaş olur. bazı kimselerde hiç semptom görülmezken, bazı kimseler de ise aşağıdaki yazımız da kiler gözlenebilir: Hasta hissetmek, iştah kaybı, yorgunluk, düşük ateş, üst karın ağrısı, sarılık, kronik karaciğer hastalığı semptomları yani dalak büyümesi, ciltte örümcek benzeri kan damarları ve karında sıvı birikmesi gibi...

Kronik hepatit semptomları diğer hastalıklara yada tıbbi problemlere benzeyebilir. Tanı için bir doktora danışılmalıdır.

 
Tanı

 Tam tıbbi geçmiş veya tıbbi tetkiklerin yanı sıra, kronik hepatitin teşhis prosedürleri aşağıdakileri içerir;

A) Spesifik virüslere yönelik laboratuar testlerini,

 B) Kara ciğer görev ve işleme testleri

 C) Enflamasyon, skarlaşma, siroz ve altta yatan nedenin ciddiyetini belirlemek üzere kara ciğer biyopsisi


Tedavi

Kronik hepatit tedavisi, hastalığın nedeni, ciddiyeti; sağlık durumumuz ve kara ciğer hastalığına dair bir tıbbi öykü varlığına dayanarak doktorumuz tarafından belirlenecektir. Tedavinin asıl amacı, kara ciğerin zarar görmesini sonlandırmak ve semptomları yatıştırmaktır..

Tedavi aşağıdakilerden bir yada birden fazlasını içerebilir:

Antiviral Ajanlar - Kara ciğer enflamasyonu, Hepatit B yada C kaynaklı ise enjektabl antiviral ilaç olan interferon-alfa ile durdurulabilmektedir. Ayrıca, Hepatit B'de lamivudin yada adefovir vb. oral antiviral ajanlar da kullanılabilirken, Hepatit C'de ribavirin kullanılmaktadır.

Kortikosteroidler - Otoimmün bozukluğunun sebep olduğu kronik kara ciğer rahatızlığının tedavisinde kortikosteroidler kullanılabilmektedir. Enflamasyon baskılanır bir tek karaciğerin fibrozisi yani skarlaşması devam ettirebilir.

Bir takım ilaçların bırakılması - Kronik Hepatit, bazı ilaçlardan kaynaklandığında, bu ilaçların bırakılması özellikle semptomları ortadan kaldırır.

Alkolün bırakılması - Bu durum, alkole bağlı kronik kara ciğer hastalığında temeli iken, Hepatit C veya kara ciğerin diğer kronik rahatsızlıklarında da son derece önerilir.

Viral hepatitin yayılmasının önlenmesi:

Uygun hijyen, Hepatit de dahil olmak üzere bir çok problemin veya rahatsızlığın yayılmasını engellemenin temeldir. Diğer ihtiyati önlemler ise alttaki yazımızdadır :

Aşılama - Yeni yürümeye başlayan bebeklere, bağışıklık kazandırma programı dahilinde bir Hepatit B aşısı rutin olarak uygulanmaktadır. Hepatit A aşısı ile, seyahat sırasında hastalığı kapma tehlikesi altında bulunan bireylerde uygulanır.

Kan nakli - Nakil esnasında enfeksiyon tehlikesini azaltmak için, kan ürünleri Hepatit B, C ve HIV yönünden rutin olarak taranmaktadır.

Antikor hazırlama - 1 kişinin Hepatit B'ye maruz kalmış olması durumunda, bireyin hastalığı kapmasını engellemek üzere bir antikor preparatı uygulanabilir.


Genellikle aşağıda ki yazımız da verilen durumlardaki bireyler hepatit B ve C bulaşması yönünden daha yüksek tehlike altındadırlar :

a) Güvenli olmayan Kan Nakli yapmış olan kişiler

b) Ailede Hepatit B yada Hepatit C taşıyan bireyler var ise,

c) Cerrahi prosedürler yada diş müdahale olmuş ise

d) Damardan yapılan intravenöz ilaç kullanımı var ise

e) Korunmasız cinsel ilişkide acı çekme,

 f)  Ve Diyaliz,

g) Tıbbi personel yada yardımcı hekimlik personeli olmak

****

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.