Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

15 Şubat 2017 Çarşamba

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önlemler

 
Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önlemler

Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önlemler


Fazla alkol tüketimine bağlı olan kara ciğer yağlanması durumların da, alkol tüketimi durdurulur ise hastalık kendini Altı haftada tedavi edebilir. Eğer alkol tüketimi devam eder ise, bu durum kendini "siroza" dahi çevirebilir. Muhtemelen yetişkinlerin çoğunu yani (nüfusun nerede ise %25’i) etkileyen ve kara ciğer hücrelerinde yağ birikimine neden olan bu hastalığı çoğunuz duymuşsunuzdur.

Eğer neyden bahsettiğimizi bilmiyor iseniz, bu yazımızı okumaktan çekinmeyin! çünkü; size kara ciğer yağlanmasının ne olduğunu vede nasıl tedavi edilebileceğini anlatacağız.!






Karaciğer yağlanması ile ilgili bilgiler
Yağlı kara ciğer aynı zaman da hepatiksteatoz olarak da bilinir ve "obezite", "hipertansiyon", "yüksek kolesterol" yada "diyabet" ile ilişkilendirilebilen bir rahatsızlıktır. Bu tür hastalıklar mevcut olanların nerede ise Yüzde 80’i yağlı kara ciğere sahiptir. Hepatiksteatoz aynı zaman da fazla alkol tüketiminden de kaynaklanıyor olabilir. Yağlı kara ciğer by yöntemlerle farkedilebilir :
 
 Ultrasonografi
Hastalığın ciddiyetini ve kara ciğerdeki yağın oranına karar verir.


Karaciğer biyopsisi
Bu yol kesin bir teşhis edinmenizi sağlar ve yağlı kara ciğer bulundurma hususunda fazla risk taşıyan grupta kullanılır.

Laboratuvar testleri
Çoğunlukla, karaciğer sorununu yaşayan hastaların testlerinde alınan sonuçlar normal bireylerin sonuçlarından iki-üç kat daha yüksektir. Bu sorundan muzdarip bireylerin "glukoz", "kolesterol" veya "trigliserit" oranları genel olarak fazla olmaktadır.


Karaciğer yağlanmasının iki çeşidi
Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar 2 ana gruba ayrılabilir :

Alkole bağlı karaciğer yağlanması
Organ yağları parçalamak konusunda sorun yaşar ve yağlar da bu durumda birikmeye başlarlar. İyi haber de, eğer alkol kullanımı bırakılırsa, altı hafta içerisinde hastalığın durumunun hafif olabileceği veya tamamen ortadan kalkma durumudur. Kişi alkol almaya devam eder ise veya alkol tüketimini artırır ise, hastalık daha da kötüye gidecektir ve "siroza" bile sebebiyet verebilir.
 
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması
Daha önce de belirttiğimiz gibi, nedenler; tip iki diyabet, fazla kolesterol, belirli bazı ilaçların kullanımı ve ani kilo verdiren diyetler olabilir.

Karaciğer yağlanmasının uyarıcı işaretleri nelerdir?
Bir çok durumda hasta kişiler kendilerinde pek bir "semptom" gözlemezler. ancak yine de, yağlı kara ciğere sahip olma riskinin daha fazla olduğu durumlar vardır:

    - Orta yaşlı bir kadın olmak yada fazla kiloya sahip olmak.
    - Diyabet yada yüksek kolesterolden muzdarip olmak.
    - Ailenizde kara ciğer sorunları geçmişinin bulunması.
    - Sağlıksız bir şekilde beslenme alışkanlığı sürdürüyor olmak.
    - Kronik yorgunluktan yada üst "abdominallerde" şikayetlerinden muzdarip olmak.
    - Beslenme biçiminizde değişiklikler yapsanız bile, "trigliserit düzeyini" aşağı çekmeyi başaramamak.

Karaciğer yağlanmasından nasıl uzak dururum?
Yazımızdaki ipuçları "hepatik steatozdan" kaçınmanıza veya semptomları azaltmanıza yardımcı olacaktır:

    - İşlenmiş şeker ve un, hayvansal yağ ile alkol mamülleri tüketiminizi azaltın.
    - Daha fazla sebze, meyve veya kurutulmuş meyve tüketiniz.
    - En sağlıklı diyetlerden birisi Akdeniz diyetini uygulayınız.
    - Haftada iki,üç kez egzersiz yapınız.
    - "Anti-enflamatuvar", ağrı kesici, "östrojen" veya "mantar önleyici" ilaçlar almaktan kaçınınız.
    - Vücut ağırlığınızı yavaş yavaş azaltmaya bakın.
    - "Antioksidan" tüketiminizi mutlaka artırınız.
    - Hepatit "A ve hepatit "B’ye karşı aşınızı olunuz.

    Karaciğer Yağlanmasına Karşı Doğal İlaçlar

    Üstteki yazımızda ipuçlarına ek olarak, aşağıdaki ev yapımı tedaviler de "hepatik steatoza" karşı faydalı olacaktır:

    Deve dikeni
    Bu bitkinin bir çok yararı vardır, son dönemler de yapılan araştırmalara göre kara ciğerdeki yağı azalttığı gözlenmiştir. Aynı zamanda kara ciğer fonksiyonlarını da iyileştirir, "hepatik" yenilenmesini artırmaktadır ve birikmiş olan yağların parçalanmasında faydalı olur.

    Deve dikenini destekleyici olarak yada çay olarak tüketebilirsiniz.

    Malzemeler
    * Bir avuç deve dikeni yaprağı ve çiçeği
    * Bir bardak su

Nasıl Yapılır?
Suyu deve dikeniyle beraber kaynatın ve ardından beş dakika kısık ateşte demlenmeye bırakın. Daha sonra ocaktan alınız ve beş dakika soğumasını bekleyiniz. Süzünüz ve içiniz.

Eğer çayın tadını çok acı bulur iseniz yada beğenmez iseniz, bir miktar bal ile  de tatlandırabilirsiniz.
 
Zencefil
İçin de bulunan trigliserit ve antioksidanlar  miktarını düşürmesi özelliğinden ötürü, zencefiller kara ciğer yağlanmasını tedavi etmek için harikulade bir seçenektir. Marketten zencefil kökünü alınız, bir kağıda sarıp buzdolabın da saklayınız. Bir takım kimseler zencefili salataların, çorbaların ve keklerin üzerine rendelemektedirler. Aynı zamanda çay olarak da demlenebilmektedir.

Malzemeler
    * Bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil
    * Bir bardak sıcak su
    * Bir çay poşeti

Nasıl Yapılır?
Çay poşetiyle normal bir çay yapın, sonra içine zencefil ekleyin. Süzünüz ve sıcakken tüketiniz.

Greyfurt
Bu meyve de yağlı kara ciğerden acı çekmiş ve zararını görmüş insanlar için mükemmel bir seçenektir, aynı zaman da "pre diyabet'e" de muhteşem gelmektedir. Greyfurtt'a bulunan en önemli maddelerden birisi de "naringin"dir. Yağ asitlerini oksitleme den sorumlu maddeleri aktifleştirmeye ve faaliyete geçirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, vücuttaki yağları azaltır ve "metabolik sendromu" tedavi ederler. Her sabah aç karnına bir greyfurt yiyin.

Enginar
Haftalık beslenme düzeninize bu sebzeyi eklemekten kesinlikle çekinmeyin, kara ciğerinizin sağlığına çok ama çok iyi gelecektir. Kalori bakımından azdır. Harika bir "diüretik"tir, size bunlar yetmiyor ise, kan şekerini ve kolesterol düzeyini düzenlemeye yardımcı olur. Enginarı soslarda, salatalarda yada çorbada kullanarak tüketebilirsiniz. Pişmemiş enginarı yemek daha sağlıklı ve yararlı olacaktır. Bir çok konuda iyileştirici özelliği olan bu vahşi bitkiyi nerede ise her yerde görebilirsiniz. En kuvvetli doğal temizleyicilerden bir tanesidir, karaciğerleri temizler ve" hepatik" sağlığı iyileştirir.
Sağlık marketlerinde destekleyici olarak da bulabilirsiniz. Eğer kara hindiba yetiştirme şansınız var ise, bir kapta bile olsa, yetiştirmekten sakın çekinmeyin. Bunu da şifalı çaylar yapmak için kullanınız.

Malzemeler
    * Bir avuç karahindiba yaprağı ve çiçeği
    * Bir bardak su

Nasıl Yapılır?
Kara hindibayı suya koyup on dakika boyunca kaynatın. Daha sonra beş dakika için soğumaya bırakınız. Süzünüz, tatlandırın ve içiniz. Kara hindiba çayını günde üç keze kadar tüketebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.