Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

24 Şubat 2018 Cumartesi

***Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?***

Kara ciğer yağlanması yani steatosis, kara ciğer hücrelerinde fazla yağ birikimi sonucunda oluşmaktadır. Her daim olmamakla beraber, istisnai durumlarda organın kendisine hasar ve zarar vererek, "siroz" gibi tehlikeli komplikasyonlara sebep olabilir. Fazla kilolu veya" obez" olmak, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ile trigliserid düzeyleri kara ciğer yağlanması tehlikesini artıran unsurlar arasındadır.

Kara ciğer yağlanması, beslenme ile yaşam stilinde yapılacak değişikliklerle genel olarak durdurulabilir ve tersine döndürülebilir.

Yağlanma özellikle hiç bir belirtiye sebep olmaz ve fark etmeden yıllarca, hatta on yıllarca sürebilir. Fakat kritik döneme gelince kilo kaybı, fazla halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı vb. bir takım belirtiler meydana gelebilir.

Karaciğer Yağlanması Türleri

Sağlıklı bir kara ciğeriniz var ise içinde nerede ise hiç yağ bulunmaz. Ancak ara sıra, "trigliserid" ismi verilen yağ molekülleri, kara ciğerde toplanmaya başlarlar.

Az oranda yağlanma her hangi bir soruna sebep olmaz fakat yağ miktarı artıkça bu duruma “kara ciğer yağlanması” denir ve hayatı anlamda tehdit oluşturan ciddi ve tehlikeli hastalıklara sebep olmadan önce tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.

Kara ciğer yağlanması, alkol ile bağlantılı ve bağlantısız olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Ayrıca ani kilo kaybı ve yetersiz beslenmenin de kara ciğer yağlanmasına sebep olduğu bilinmektedir.

Alkol'e bağlı kara ciğer yağlanmasının durdurulabilmesi için bir tek yol vardır, oda alkolü bırakmaktır. Alkol'e bağlı olmayan yağlanma için gereksiz kilolardan kurtulmak, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli bir beslenme programına sadık kalınması tavsiye edilmektedir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Karaciğer yağlanması, genellikle başlangıç aşamasında ise bir belirti göstermez. Yine de bu zamanlar da kendinizi halsiz hissedebilirsiniz.

Karaciğerin bulunduğu yani sağ kaburgaların hemen altındaki alan,  bu bölgede bir rahatsızlık hissi meydana gelebilir.

Karaciğerde yağ birikimi artıkça ve organ genişledikçe yani büyüdükçe etrafındaki diğer organlar ve dokulara baskı yaparak ağrılara sebep olabilir.

İlerlemiş olaylarda ise hızlı ve beklenmedik kilo kaybı, kuvvetsizlik ve zihin karışıklığı vb. belirtiler görülebilir.

Karaciğer yağlanmasının diğer belirtileri ;

    Mide'nin bulanması
    Donuk donuk baş ağrıları
    Vücut ile nefes kokusu
    Şişmeler ve hazımsızlık
    "Hemoroid"
    Vücut ısısının birden ve isteksizce yükselmesi
    Ciltte kaşıntı ile kızarıklıklar oluşması
    Göz kızarması
    Hafızada zayıflama meydana gelmesi

Alkol' e Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması Nedenleri :

"Obezite" : Alkol' e bağlı olmayan karaciğer yağlanması büyük miktarda "obez" veya fazla kilolu bireylerde görülmektedir. Fakat her kilolu insanın karaciğeri yağlanmayabilir yada normal kilosundan sadece dört ile beş kilo fazlası olanlarda karaciğer yağlanması görülebilir.

"Diyabet": "Tip 2" diyabet karaciğer yağlanmasını tehlikesinin önemli miktarda artırmaktadır. "Tip 1" diyabet hastaları içinse böyle bir tehlike artışı söz konusu bile değildir.

"Yaş" : Karaciğer yağlanması özellikle elli yaş üstündeki yetişkin bireylerde görülmektedir.

"Hipertansiyon" : Karaciğer yağlanması, yüksek tansiyonu olan kişiler de normal tansiyonu olanlara oranla daha yaygın olarak görülmektedir.

"Hyperlipidaemia" : Kanda yüksek miktarda "kolesterol" ve ya "trigliserid" bulunması  halinde karaciğerin yağlanma tehlikesi yükseltmektedir.

"Çok Hızlı Kilo Kaybı" : Çok hızlı kilo vermek bazı bireylerde yağ ve kanda bulunan yağ asitlerinde değişiklik meydana getirdiğ için karaciğer yağlanmasına sebebiyet verir..

"Diğer Nedenler" : Yetersiz beslenme, bir takım ilaçlar, mide "bypass" ameliyatı, haşere ilaçları ile bir birine benzeyen kimyasallar, "metabolik" sendrom.

Karaciğer Yağlanması Tanısı
Karaciğer yağlanması teşhisinin koyulabilmesi için bir  test yada yöntem bulunmamaktadır. Uzman Hekiminiz kan testi veya karaciğer fonksiyonlarının ölçüldüğü bir takım diğer testler isteyebilmektedir. Bu testlerde karaciğerin normal olarak ürettiği bir takım "enzimlerin" düzeyleri ve oranları kontrol edilmektedir.

Karaciğer filmi yağlanmanın belirlenmesi için size ve doktorunuza yardımcı olur. "CT" taraması, "ultrason" yada "MR" istenebilmektedir.

Filmler karaciğerin normal büyüklüğünde olup olmadığını görmek için oldukça kullanışlıdır fakat yalnız başına yağlanma olup olmadığını söylemek için yetersiz olmaktadır.

Yağlanmanın teşhisi yukarıdaki yazımızda belirtilen testler ve filmlerle yapılamıyor ise uzman hekiminiz karaciğer "biyopsisi" isteyebilmektedir. "Karaciğer biyopsisi" çok sık aralıklarla kullanılan bir yöntem değildir fakat teşhis için şüphe duyulan durumlarda başvurulabilmektedir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karaciğer yağlanması tedavisinde ilk önceki hedef hastanın aşırı kilolarından kurtulmasıdır. Bir uzman  hekim tarafından size özel oluşturulan beslenme programı ve düzenli egzersizler ile aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Kilolar atılması ile, karaciğerde biriken yağların azalmaya oranı aynı miktarda ilerleyecektir. Böylece yağlanmanın sebep olabileceği "siroz" vb. rahatsızlıkların görülme tehlikesi büyük oranda azaltılabilecektir.

Alkollü içeceğe bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının ismi üstünde-alkollü içecek ile bir ilgisi yoktur fakat yağlanma görülen bireylerde alkollü içecek tüketimini bırakmaları tavsiye edilir. Çünkü ; alkollü içecek kullanımı, alkollü içeceğe bağlı olsun olmasın, her hangi bir karaciğer yağlanması çeşidini kötüye götürebilir.

Faaliyeti ve aktivitesi tartışılmak ile beraber karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılan bir takım ilaçlar da mevcuttur.

Uyarılar ve Rakamlar

Karaciğer yağlanması genellikle daha tehlikeli bir hastalığa sebep olmadan zapt edilmelidir. Fakat zamanımızda/dönemimizde "obezite" çok ama çok yaygın olduğu için, karaciğer yağlanması problemi her geçen yıl artmaktadır.

    Karaciğer yağlanması bulunan her "yüz" bireyden iki’sinde 15 ila 20 yıl içerisinde "siroz" başlangıcı görülmektedir.
    Karaciğer yağlanması bulunan her "yüz" bireyden on iki’sinde 8 yıl içerisinde "siroz" başlangıcı görülmektedir.

Seksen’li yılların başında daha çok alkollü içecek tüketen kişilerde görülen karaciğer yağlanması günümüzde normal dışı karaciğer fonksiyonunun başlıca sebebidir. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ile Avustralya’da yapılan bir çalışmaya göre her Beş bireyden bir’inde karaciğer yağlanması görülmektedir.

Neler Yapılabilir?
Uzman ve Profosyonel kişiler karaciğer yağlanmasından korunma ve karaciğer sağlığını koruma için ilk önerisi fazla şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasıdır. Pastane işleri, tuzlu ile yağlı atıştırmalıklar, konserve gıdalar ve şekerli içecekler yerine daha fazla çiğ sebze, daha farklı renklerde meyve tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Sağlıklı protein kaynaklarının yani balık ile protein içeren sebzeler, sağlıklı karbonhidrat yani tam tahıllı gıdalar, kaynakları ile dengelendiği bir "diyet" kara ciğerin sağlığını koruması bakımından oldukça önemli bir husustur.. ***

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.