Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

4 Mart 2018 Pazar

* * * Karaciğerin Vucuttaki Görevlerini Yapamaz ise Ne Olur? * * *

Karaciğer görevlerinden bir tanesi bile yapamaz hale gelecek olur ise,çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bunların en önemlileri ise, karaciğer yetersizliği, karaciğer iltihaplanması, karaciğer sirozu, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşıdır.

Karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri Nelerdir ?

Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder.
Bağırsaklarında aşırı miktarda gaz vardır. Karnı şişmektedir, anüs ten çıkan gaz pis kokmaktadır. Cilt rengi ve ara sırada göz akı sararır. Yüzünde ve ellerinde çil gibi lekeler görülmektedir. Hazımsızlıktan şikayet ederler.
Sabahları dilinde pas ve ağzında acılık hissederler. Nefesi de çok kokar. Sabah saatlerinde ensede ağrı hissederler. Çarpıntı ve iştahsızlık vardır. İdrarın rengi sabahları sarı veya koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve açık olur.
Arka arkaya idrara giderler. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlikler görülür. Geceleri uyumak istemezler. Görme ve işitme duyguları da zayıflamaktadır.

Karaciğerin Görevlerini Yapması

Karaciğer insan vücudun da bulunan en büyük organlardan bir tanesidir. Karın boşluğunun sağ tarafında bulunan karaciğerin ağırlığı 1,5 kilogram civarındadır. Hayati öneme sahip karaciğer kendini yenileme özelliğine sahiptir.
 Karaciğer günde ortalama 1 litre safra salgılamaktadır. Bu safra, yağların sindirilmesine yardımcı olur iken, asit seviyesini düşürerek geçtiği ortamın baz'a dönüşmesini sağlarlar. Safra karaciğerden çıktıktan hemen sonra, safra kesesine ve oradan da ince bağırsaklara ulaşır.
Karaciğerin bir diğer görevi ise vücut ısısını düzenlemektir. Hemde vücuttaki zehirleri maddelerin toksinlerinden arınmasını da karaciğer sağlamaktadır.
Karaciğer vücudun saklama deposu olarak da görev yapar. Kanda fazla bulunan glikozu glikojene dönüştürerek depolar ve zaman geldiğinde kullanmak üzere saklar. Bazı vitaminler de yine karaciğerde saklanarak daha sonra kullanılmak üzere depolanır.
Yaşlı alyuvarların yıkılması, bunların yıkılması sonucu meydana gelen hemoglobin yardımıyla safra üretme, pıhtılaşmaya yarayan unsurların üretimi gibi benzersiz görevler de, vücutta karaciğer tarafından yönetilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.