Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

24 Şubat 2017 Cuma

Karaciğer kist hidatiği

 
Karaciğer kist hidatiği

Karaciğer kist hidatiği ne demektir ?

Karaciğer kist hidatiği ; Parazitlerin karaciğerde çoğalarak, meydana  getirdiği bir hastalık türüdür.

Karaciğer kist hidatiğine ne sebep olur ?

Karaciğer kist hidatiğine ; Farklı farklı parazitler sebep olsa bile en çok ekinokokus granulosus ile ekinokokus alveolaris sebep olur.

Parazitler bize nasıl bulaşırlar ?

Parazitler köpeğin organında ürerler. Ancak köpeklerde hastalığa sebep olmazlar. Sebebi ise çok basit ; parazitlerin yumurtaları köpeğin ince bağırsağında parçalanmazlar. Parazitte çoğalamadığı için, dışkı ile atılırlar. Köpek dışkısının deydiği otların, hayvanların yemesiyle birlikte ve hava yoluyla insana da bulaşırlar. Parazit insana genelde, yıkanmamış olan sebze, meyve yada hayvanların tüyleri ile birlikte bulaşırlar. Ara sıra hava yoluyla da bulaşma işlemi olabilmektedir. Ağız yoluyla vücuda giren parazitler yumurtalarını sindirim sisteminde parçalar ve vücutta çoğalmaya başlar.

Parazitler karaciğerimize zarar verir mi?

Parazitler karaciğer hücrelerinin daraltarak yeni yeni kistler oluştururlar. Bu sebepten dolayı karaciğere zarar veremezler. Vücudunuzda hasara neden olan ve kana karışan parazitler sebep olurlar. Karaciğer kist hidatiği ; en çok aşılanmamış olan köpeklerden bulaştığı için, insanlar arasında, köpek kisti olarak da anılır.

Karaciğer kist hidatiğinin belirtileri nelerdir ?

    Karın ağrısı : Parazitlerin kist oluşturdukları zamanda karın ağrıları başlar ve hastalığın sonuna dönemine kadarda görülmeye devam ederler. Bir çok kez ağrı, ağrı kesicilere yanıt veremeyecek kadar fazla olur.

    Sarılık : Sarılığın asıl nedeni, karaciğerin görevini yeteri kadar yerine getirememesi sonucunda kandaki artan ölü hücre sayıları yüzündendir. Hastalığın son zamanlarında daha çok görülürler.

    Nefes alıp vermede zorluk çekme: Karaciğer kist hidatiğin de ; en çok karşılaşılan belirtilerdendir. Nedeni artan kist sayılarıdır. Tedavi edilmezler ise ölümcül sonuçlara sebep olabilirler. Nedeni parazitlerin başka organlarda da çoğalmaya devam etmesidir.

    Kansızlık : Kansızlık özellikle kendini, kanda kan hücrelerinin sayılarını azaltması ile gösterirler. Kansızlığın asıl nedeni, artan parazitler kana girdiklerinde kan hücrelerini  vücut içerisindeki yabancı organizma ve maddeleri sindirip yok ederler. Kansızlık genelde sarılık ile beraber görülebilir.

Karaciğer kist hidatiğinin tedavisi nasıldır ?

Karaciğer kist hidatiğinin tedavisinde : tedavi 2 şekilde uygulanır ve devam eder.  Tedavide ilk süreç cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi esnasında kistler vücuttan bir güzel uzaklaştırılırlar. Cerrahi sonrasında tekrar parazit üremesini önlemek için ağızdan alınan parazit ilaçları kullanılmaktadır.

Karaciğer kist hidatiğinden nasıl korunulur ?

1-) Hijyen kurallarına olabildiğince çok dikkat edilmelidir.

2-) Evimize aldığımız hayvanların aşılarını mutlaka yaptırmalıyız.

3-) Gıdalar tüketilmeden önce mutlaka bol suda güzelce yıkanmalıdır.

4-) Haşlanılarak yenilen gıdalar, güzel bir şekilde pişirilmelidirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.