Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

21 Şubat 2017 Salı

Karaciğer Kistinin Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

 
Karaciğer Kistinin Nedenleri

Karaciğer Kistinin Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer kistlerinin bir çoğunluğu iyi huylu olduğundan dolayı, parazit ile kanserli olanların erken tanı edilmesi uygun bir tedavi görmesi yönünden hayati bir öneme sahiptirler. Olayların bir çoğunluğunda, tedavi uygulaması, kistlerin ameliyatla çıkarılmasını önerir ve uygular.

Karaciğer Kisti Nedenleri ?
Karaciğer kistleri, nedenleri, tanısı ile tedavi yöntemleri yönünden birden çok çeşitli gruba ayrılır.

Basit Olan Kistler
Basit olan  kistler doğuştan gelmektedir ve "embriyonun" gelişmesi süresinde normal olmayan safra yolu hücreleri nedeniyle oluşabilirler. Kistler, safraya benzer bir sıvıyla dolmakla beraber ince bir "epitel hücre" tabakasıyla çevrilidir. Bu kistler, karaciğer kistleri arasında en yaygın olanıdır ve çapı yaklaşık 3 santimetre’den azdırlar.

Ekinokokkozis
Ekinokokkozis, insan olan ve hayvan arasında olan, geçişler yapabilmekte olan bir tür bağırsak solucanı enfeksiyonlarındandır. Genellikle, Echinococcus granulosus ile Echinococcus multilocularis grupları insanda karaciğer kistlerine neden olabilen cinslerdendir. İnsanlar, bu parazitin ev olarak kullandığı hayvanın yani kuzu, köpek vb. dışkısında bulunan yumurtanın sindirilmesiyle "enfekte" olurlar. Ekinokokkozis kendini  geliştirmiş ülkelerde çok kullanılmamakla beraber, son zamanlarda hem Amerika hem de Avrupa’da çok daha görülmeye başlanmıştır. İnsanlar olan canlının yaşadığı ve evcil hayvan beslediği ortamlardaki tilki sayısının artması ile bağlantılı olarak daha belirgin bir duruma gelmiş olmaktadır.

Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer faaliyetlerini önlemeyen kistler, yıllarca kendilerini göstermeyebilirler. Kistler, büyüdüğünde patlayabilirler veya başka organları da sıkıştırırlar ve böylece şişkinlik, doluluk hali ile karnın sağ üst bölgesinde ağrıya neden olmaktadırlar.

Parazitik kistler, ateş, kanlı balgam veya deride sert bir  kaşıntıya sebebiyet verebilirler. E. Multilocularis mikrobunun neden olduğu ekinikikkozis çeşidi, "siroz" ve karaciğer kanserine birebir tıpa tıp benzer belirtilere aynen neden olmaktadır.

Karaciğer Kisti Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Olur
Karaciğer kistleri özellikle başka amaçlarla yapılan bilgisayarlı tomografi yani CT scan deniyor, ultrason ve manyetik görüntüleme yani MR deniyor, işlemleri sırasında tesadüfen teşhis edilmektedir. Hekim, aynı zaman dilimi içerisinde karnı fiziksel olarak da kontrol ederek kisti hissettirebilir. Kistli ekinokokkozis,kandaki echinococcus antikorlarını belirten ve belirleyen "immünolojik testler"le de teşhis edilebilmektedir. Bir çok kist, tedavi gerektirmeden kendi kendine kaybolur. Belirti göstermiş olan veya kötü huylu olan kistler ise ameliyat ile alınmaktadır. Kurutma işlemi de uygulanmaktadır ancak sonuçları kısa vade de  etkili olur. Bir takım "PLD " hastalarında karaciğer nakli yapılması şart olabilmektedir.

Ameliyat
Genellikle kistadenom ve kistadenokarsinom vakaların da en ügzel yöntem, kistin komple alınmasıdır. Ameliyat, küçük olan aletlerle beraber ince tüpleri karın bölgesinden sokularak yapılan ve ‘laparoskopi’ ismi verilen bir uygulama ile gerçekleştirilir.

İlaç terapisi
Echinococcosis’in neden olduğu parazitik kistler ard arda ameliyatkar ile 2 yıl kadar süren kemoterapi ile beraber şikayetler giderilerek tedavi uygulanır. Parazit solucanları,  tedavi uygulamak için bir düzine ilaç kullanılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.