Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

24 Şubat 2018 Cumartesi

***Karaciğer Büyümesine Neden Olan Faktörler***

İnsan vücudundaki en büyük iç organlar dan bir tanesi olan karaciğer, aynı zamanda vücudumuzun yaşamına etkisi olan ve bu konuda önem taşıyan işlevlerini yerine getirmektedir. Karaciğer büyümesine sebep olan bir takım sağlık sorunları sonucunda oluşan bu hastalık çoğunlukla uzun yıllar fark edilemeyebilir.

İdeal kara ciğer büyüklüğü bireyin yaşına, cinsiyetine göre değişiklikler göstermektedir. Kara ciğerin boyutunu tamamladığı yaş hemen 15 yaş çevresidir. Bu boyut kadınlarda ve erkeklerde farklılıklar gösterir. Örneğin ; Kadınlarda küçüktür. Kadınlara Oranlar Erkeklerin karaciğeri ise daha büyüktür.

Kara ciğer büyümesi problemi bir takım hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Yani bir hasta kişiye kara ciğer büyümesi tanısı koyulmuş ise bu hastada var olan başka bir rahatsızlığın sonucunda oluşmuştur. Kara ciğerimiz deki büyüme fazla olmadığı için genelde bir belirti oluşmaz, ama bu büyüme çok ileri düzeyde olmuş ise bir takım belirtiler görülmeye başlanır. Örneğin ; hazımsızlık hissi, karın rahatsızlıkları, sarılık, devamlı halsizlik, mide bulantısı veya zayıflamak gibi belirtiler görülmektedir.

Karaciğer Büyümesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Kara ciğer büyümesi kara ciğer ile alakalı bir durum olabileceği gibi, kara ciğere bağlı olmayan bazı sebeplerden de kaynaklanabilir. Kara ciğere bağlı olan sebepler arasında "siroz", "hepatitler", "alkol türekimi", "öd" kesesinin salgıladığı sıvının salgılanma düzeninde oluşan bozulma, "tümör", "kist", "obezite", "diyabet" gibi hastalıklar kara ciğer büyümesin de etkili olan rahatsızlıklardan bir kaçıdır. Kara ciğere bağlı olmayanlar ise; "kalp yetmezliği", "budd-chiara sendromu" dur. Bunun dışında bir takım kanser türleri de kara ciğer büyümesine sebep olmaktadır. Bu kanser türleri kara ciğer kanseri, "lösemi", "karsinoma", "lenfoma" ve diğer kanser çeşitlerindendir. "Sıtma", "reye sendromu", bir takım bitkisel ile tıbbi ilaç kullanımı, "otoimmün" hastalığı da yine kara ciğer büyümesine sebep olabilecek etmenler arasındadır.

Karaciğer Büyümesinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Kara ciğer büyümesin de tedaviye başlanabilmesi için öncelikle tanı'nın kesin konulması gereklidir. Teşhis koyulduktan hemen sonra kara ciğer büyümesine sebep olan unsura bağlı olarak bir tedavi yöntemi uygulanır.

1) Hastanın rahatsızlığı alkollü içki tüketiminden kaynaklanıyor ise hasta asla ve asla alkol kullanmamalıdır. Yoksa ölümcül sonuçlar yaşanabilir. Bizden Söylemesi..

2)Hastanın kişinin problemi "hepatit" hastalıklarından birinden kaynaklanıyor ise kara ciğer "enflamasyon"unu durdurma da etkili olan bir takım ilaçlar ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

3)Hastanın sorunları "obezite" kaynaklı bir durum ise birey egzersiz ve diyet programları ile zayıflatılmalıdır.

Kara ciğer büyümesi sorununu yaşayan bir bireyin uzak durması gereken bir takım önemli noktalar da vardır. Örnek vermek gerekir ise ; Kullandığı tıbbi yada bitkisel bir ilaç var ise bu ilaçların yan etkilerini çok iyi bilmeli ve bu hastalığı tetikleyen yan etkileri var isa kullanımını derhal bırakmalıdır. Kimyasal ürünlerin kullanımın da çok ama çok dikkatli olmalıdır aksi taktirde kötü sonuçlar doğurabilir ve mümkünse kullanılmamalıdır. Eğer kullanılır ise de şayet eldiven mutlaka takılmalı ve ortam kesinlikle çok iyi havalandırılmış olmalıdır...****

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.