Karaciğer Büyümesi Nedenleri Ve Tedavisi hakkında faydalı yazılar

5 Mart 2017 Pazar

Karaciğer Yağlanması Tehlikeli Midir?

 
Karaciğer Yağlanması Tehlikeli midir?

 

 Karaciğer Yağlanması Tehlikeli Midir?

Şişmanlık, yüksek kolesterol, şeker hastalığı ve düzensiz beslenme bir tek kalp için değil, karaciğer problemleri için de tehlike unsuru oluşturuyor. Karaciğer yağlanmasının asıl sebepleri arasında refah toplumunun yaygınlaşması nedeni ile insanların hazır gıdalar tüketerek fazla kilo almaları ve hareketsiz bir yaşam biçimi gösterilmektedir

 Karaciğer yağlanması tehlikeli bir problemdir. Önce karaciğer yağlanması nedir ? Onu bir konuşalım. Karaciğer hücrelerin de yağ birikmesinin asıl bozukluk olduğu durumların başında alkole bağlı karaciğer hastalıkları gelmektedir. Fakat son zamanlarda giderek artan bir  biçimde, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının da tehlikeli karaciğer rahatsızlıklarına yol açabildiği ortaya çıkmıştır. Bu durum “alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı hastalığı”olarak adlandırılır.
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir?

Hiç alkol almayan, veya ünde 20 gram’dan az alkol alan bireylerde oluşan karaciğer yağlanması ,alkol dışı karaciğer yağlanması olarak adlandırılır. En önemli nedenleri olarak hiper lipidemi, şişmanlık, şeker hastalığı veya bir takım ilaçlar sayılabilir. Araştırmalar genellikle metabolik sendrom olarak isimlendirilen, merkezinde yanlış beslenme alışkanlıkları ile kilo fazlalığının bulunduğu ve insülin direncinin esas sorumlu mekanizması olarak suçlandığı bir tablonun söz konusu olduğunu göstermektedir. Karaciğer yağlanması tıbbi rahatsızlık olarak karşımıza çıktığında bu hastaların Yüzde Doksan' ından fazlasın da hiperlipiidemi,şişmanlık, gizli yada aşikar şeker hastalığı gibi problemler vardır ve bu problemler aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları için de önemli ve tehlikeli faktörleridir. Ayrıca uyku-apne sendromu, bayanlar da polikistik over hastalığı veya başka bir çok "patoloji ve metabolik" sendrom kapsamında değerlendirilmektedirler.
Karaciğer yağlanması nasıl teşhis edilir?

Karaciğer yağlanmasının özel bir klinik belirtisi yoktur. Fakat yukarıdaki yazımızda belirtilen risk faktörlerine sahip hastalar kişilerde, genel sağlık kontrolü yada bir hastalık nedeni ile yapılan biyokimyasal tetkikler sırasında, karaciğer testlerinin yüksek bulunması yada üst karın ultra sono grafisin de kara ciğerde yağlanma saptanması teşhise giden ilk adımdır. Ara sıra bahsedilen tehlike unsurlarına sahip olmayan bireyler de karaciğer yağlanması olabilir. Genetik unsurların görevi söz konusudur. Alkol alan ama bunu gizleyen şahıslarda tanı güçlüğü yaşanabilir.

 

Karaciğer Yağlanması Siroza Yol Açar mı?


Karaciğer yağlanması zaman içerisinde siroza ilerleyebilir. Biz yıllarca alkol kullanmayan ve hepatit testleri de negatif çıkan hasta insanları, kriptojenik yani sebebi bilinemeyen siroz teşhisiyle değerlendirdik. Son yirmi yıldır, giderek artan bir biçimde bu hastaların bir kısmının kara ciğer yağlanması zemininde "siroz"u gelişen hastalar olduğunu öğrendik. Obezite, şeker hastalığı ve ilk tanı konulduğunda ise karaciğer dokusunda yağlanmanın yani steatozun yanı sıra kara ciğer iltihabı yani hepatit ile bağ dokusu gelişimi yani fibrozis'i bulunan hastalar kişilerde bu olaya “non-alcoholic steatohepatitis” NASH-alkol dışı karaciğer yağlanması ve iltihabı denmektedir. Siroz tehlikesi fazladır. Bunlar daha yakından izlenmeli ve bununla birlikte yağlanmaya yol açan bozukluklar giderilmeye çalışılmalıdır.

 

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Olur?


Karaciğer yağlanması genelde tedavi edilen bir hastalıktır. Genellikle problem basit yağlanma yani iltihab ile bağ dokusu artışı yok aşamasındayken diyet, egzersiz vede gerekirse ilaçlarla şişmanlık, hiperlipidemi ve var ise şeker hastalığı ile gerektiği gibi mücadele edilir. Başarı sağlanır ise yağlanma azalır, hatta ve hatta kaybolur. Problemin kapsamı geniştir ve iç hastalıkları, kardiyoloji, endokrinoloji ve gastroenteroloji uzmanları ile birlikte diyet ve sağlıklı beslenme doktorlarını da içine alan multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.

 

Karaciğer Yağlanmasına Ne Kadar Sıklıkla Rastlanır ?


Karaciğer yağlanması çok arka arkaya karşılaşılan bir rahatsızlık türüdür. Türkiye ve gelişmiş batı ülkelerinde obezite, hiperlipidemi ve aşikar-gizli şeker hastalığı toplumun en az 3/1'i etkileyen önemli sağlık sorunlarındandır. Dolayısıyla bu şahısların bir çoğunda görülen karaciğer yağlanmasına da çok ama çok rastlanır. Hatta karaciğer yağlanmasına en çok karşılaşılan karaciğer hastalığı bile denilebilir.

 

Alkol Kullanmayarak Karaciğer Koruyabilir Miyiz?


Sadece alkol kullanmayarak karaciğeri sağlığını korumak için yeterli bir önlem kesinlikle değildir. Genellikle ülkemizde sirozun sadece Yüzde 10 ila 15’i nin nedeni alkoldür. Türkiye’de sirozun en çok rastlanan sebebi hepatit B ve hepatit C olmaya devam ediyor. Üzerinde durduğumuz alkol dışı yağlanma giderek artan çoğunlukta siroza neden olabilen bir hastalık olarak rehavet görmektedir. Sağlıklı beslenme ve düzenli spor ile sağlanacak uygun kiloya ek olarak birde hiperli pidemi ve glikoz metabolizması bozuklukları ile içli dışlı mücadele işin aslını oluşturmaktadır. Bu sadece karaciğer için değildir. Genel sağlık içinde gerekli olan en temel yaklaşımdır.

Fazla kalori alımı, yanlış ve düzensiz beslenme, yağ ve karbonhidrat tüketiminde artış, doğal olmayan besinler ve tabi ki de hareketsiz ve sporsuz bir yaşam. Sonuç  olarak şişmanlık! ve pişmanlık! Şişmanlıkla birlikte cilt altı yağ dokusu ve daha da tehlikelisi olan organ etrafı yağ dokusu gelişiyor ve artıyor. Bunlar olur iken vücudunuzun metabolizma üreticisi olan karaciğerin de yağ biriktirmesi tabii ki kaçınılmaz oluyor.***

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.